Dosud můj nejžádanější recept. Paradoxně je spolehlivější než klasické neveganské s máslem a nevyžaduje nic explicitně veganského, takže je můžete upéct, i když doma nemáte lněné semínko ani měkké tofu (to někdo normálně kupuje?) a pokud vaše oblíbené rostlinné mléko v DMku došlo i přesto, že zrovna není karanténa (to se mně osobně děje pořád). Ideální pro přebytky ovoce z výprodejů a úlovků z popelnic.
- 270g hladké celozrnné mouky (poslouží vám i bílá a asi i polohrubá)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 100g cukru krystal
- 100g cukru muscovado (to je ten, co vypadá jako vlhký písek – dá se mimochodem koupit v Nebalenu i v DMku, dá se nahradit kokosovým cukrem, panelou nebo stejným objemem krystalu – ale ten trochu změní texturu a chuť)
- 170ml ovocného pyré (klasika je banán, skvělá je taky dýně, ale v zásadě tam můžete střihnout klidně i dětskou přesnídávku. 170ml jsou mimochodem přibližně dva středně velké banány)
- 85ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu (není nutná)
- 2-3 lžičky koření (není nutné; k dýni jde skvěle perníkové a skořice, ale skvělý je taky kardamom, nové koření, ráda bych vyzkoušela i tonku)
- 100g hořké čokolády, nasekané
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou, solí a kořením. V jiné míse smíchejte cukry, pyré, olej a vanilku.
- Smíchejte obojí dohromady a přidejte čokoládu. Jestli jste někdy dělali klasické sušenky, tak ta textura by měla být identická.
- Těsto ideálně nechte aspoň 30 minut odležet v lednici. V téhle fázi ho můžete i vytvarovat do kuliček a zamrazit; pak je stačí hodit zmražené na plech a péct o pár minut déle.
- Těsto vytvarujte do lehce zploštělých kuliček a klaďte v mírném rozestupu na plech. Pečte 12-15 minut. Nechte vychladnout, jinak si spálíte jazyk a rozpadnou se vám a vám zbudou jen oči pro pláč.
Recept adaptován z kuchařky Thug Kitchen 101.