Granolu si doma vyrábím už několik let, hlavně proto, že jsem chtěla vyrobit nějakou, kde bude trochu cukru (protože jsem měkká), ale ne zas tak moc (protože se chci tvářit, že žiju zdravě) a nebude to stát majlant.
Zdroje: https://www.acouplecooks.com/healthy-granola-recipe/ – odsud pochází hodně z poměrů a zejména nápad přidat pufované obiloviny
https://peanutbutterpluschocolate.com/healthy-chocolate-granola/ – odsud pochází hrubý objem přidání kakaa a teplota pečení s kakaem – víc nedávejte, spálíte ho
https://justinesnacks.com/how-to-make-granola/ – odsud pochází nápad přidat oříškové máslo, aby to dělalo větší hrudky – to jsem zatím nezkoušela, ale brzo vyzkouším
- ovesné vločky – základ. Je výrazně lepší použít celé a ne jemné kvůli textuře.
- špaldové vločky – mícháme zdroje vloček pro všeobecnou lepší výživnost. pro GF verzi bych nahradila dalšími ovesnými nebo rýžovými
- pohankové vločky – jím málo rutinu a vařenou pohanku nesnáším, tak se je snažím přidat aspoň sem. dávám jich spíš málo, protože jsou hodně drobivé. za experiment stojí možná zaměnit za pohanku (ne lámanku, celé kroupy)
- pufované obilí – přejato od A Couple Cooks. má větší objem vůči hmotnosti než vločky, takže je rychleji sytivá. poslední dobou se výrazně hůř shání, kupuju teď pufovanou špaldu v DM, která je ale A/ lepková, B/ doslazovaná medem. na internetu se dá sehnat i pufovaná pohanka, tu jsem dřív přidávala často. pokud se vám ji nechce shánět, nahradila bych dalšími vločkami. Kdyby vás to zajímalo, ano, popcorn je de facto pufované obilí. Zatím jsem ho v granole nezkoušela, ale vlastně není důvod, aby nefungoval (když bude bez ochucení, čedarový tam asi nechcete, fuuuj. Taky se možná dá někde sehnat pufovaná rýže, ale nezkoušela jsem.
- ořechy a semínka – obvykle přidávám 50:50 jeden druh ořechů a jeden druh semínek, zase to tomu přidává pestrost a protože ořechy jsou drahé, taky to snižuje cenu. pokud chcete přidat lněné nebo konopné semínko, doporučovala bych ho přidat až po upečení nebo až přímo při podávání, budou hodně snadno oxidovat.
- kakao – s kakaem to chutná výborně, dává to tomu vibe čokoládových cereálií při velmi malém množství cukru
- sirup – sirup dodává trochu sladkosti a drží výsledný produkt pohromadě. v doporučeném objemu níže až tolik nelepí, takže s velkými hrudkami úplně nepočítejte. budu dál experimentovat s oříškovým máslem podle Justine. je celkem jedno, jaký sirup použijete, takže doporučuju dát tam nějaký levný a ne prvotřídní javorový
- olej – aby se to hezky opeklo. nějaký neutrální, např. řepkový.
- koření – stačí trochu. zkoušela jsem skořici (výborná), kardamom a nové koření (chuťově dobré, ale ne každému to sedne nalačno) a perníkové (ultimátní podzimní a zimní)
na 500 g | na 750 g | ||
ovesné vločky | 20% | 100 g | 150 g |
špaldové vločky | 10% | 50 g | 75 g |
pohankové vločky | 8% | 40 g | 60 g |
pufované obilí | 2% | 100 g | 150 g |
ořechy a semínka | 20% | 100 g | 150 g |
kakao | 7% | 35 g | 52 g |
sirup | 7% | 35 g | 52 g |
olej | 8% | 40 g | 60 g |
koření | 1 lžička | 1,5 lžičky | |
sůl | 0,5 lžičky | 0,5 lžičky |
Smíchejte sypké. Smíchejte tekuté. Smíchejte dohromady. Pečte na 140 stupňů asi 35 minut, ale často kontrolujte a po 15 minutách promíchejte. Nechte vychladnout a uložte do sklenice. Easy peasy.