Tohle je zase jeden z hodně variabilních základů. Dá se do toho dát libovolné koření, nebo třeba místo skořicového cukru vmíchat ořechy a sušené ovoce. Poprvé pečeno jako posilnění k celodenní výrobě transparentů. Recept je výsledkem kombinace veganské jablečné bábovky a skořicového chlebíčku, který jsem kdysi pekla na první čtenou zkoušku na stáži v divadle.
- 160 g mouky (Ideální je světlá polohrubá, hladká taky funguje. Pokud chceš použít celozrnnou, začala bych tak na 50 % objemu.)
- 100 g cukru + 60g cukru na posypku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice do těsta + 1 lžíce skořice na posypku
- 2 lžičky jemně namletého lněného semínka
- 3 lžíce teplé vody
- 250 ml jablečného rozvaru (nebo jablečné přesnídávky, nebo pravděpodobně libovolného jiného ovoce, což z toho ale udělá třeba banánový nebo broskvový chlebíček)
- 80 ml rostlinného oleje
- Předehřej troubu na 175°C. Formu na chlebíček vymaž tukem a vysyp moukou. (Ale pravděpodobně ti projde, i když to neuděláš, tedy v závislosti na materiálu formy a jeho tepelné vodivosti.)
- Smíchej ve velké míse mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici.
- V jiné mističce smíchej cukr a skořici na posypku. Dej stranou, za chvíli se to bude hodit.
- V malé misce smíchej lněné semínko s teplou vodou a nech pár minut odstát, než směs začne houstnout a želatinovatět. Mezitím v jiné misce smíchej olej a jablíčka. Pak přimíchej lněné semínko a pořádně promíchej.
- Smíchej vlhké ingredience se suchými a promíchej tak akorát, aby nikde nezůstala suchá mouka.
- Vlij polovinu těsta do formy a posyp ho asi tak třemi čtvrtinami skořicového cukru. Pak dolej zbytek těsta a povrch posyp zbylou čtvrtinou. Dej do trouby a peč asi 45-55 minut, dle potřeby s klasickým testem párátkem. Hurá, hotovo.