Včera jsem ho vařila poprvé a dneska už sem přidávám recept. Jídlo, co člověka fakt potěší.
Na květák
- 1/2 lžičky garam masala (já jsem teda použila tandoori masalu, která se mi válela v kredenci už nestydatě dlouho)
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- špetka chili
- 1/4 lžičky kari koření (vřele doporučuju kari s tygříkem od Sonnentoru)
- středně velký květák, rozebraný na kousky
- 2 lžíce kokosového mléka (normálně ho odeberte z té plechovky, co přijde do omáčky)
- 1 lžíce kokosového oleje
Na omáčku
- 1 1/2 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce garam masaly
- větší špetka chili
- čerstvě mletý pepř dle vašeho odborného odhadu
- 1 lžička kari
- 1 lžička soli
- 1 plechovka kokosového mléka o objemu 400 ml
- 170 g rajčatového protlaku
- štáva z jedné limetky (to je asi 1 lžíce a já na ni včera úspěšně zapomněla)
- Smíchejte všechny ingredience na květák mimo kokosového oleje a nechte marinovat aspoň čtvrt hodiny, ale čím dýl, tím líp.
- Rozehřejte olej na pánvi na velký plamen. Pak přidejte květák a opečte ze všech stran, což bude trvat 5 – 10 minut. Vraťte ho zpátky do misky.
- Zahřejte zbytek oleje a osmažte na něm cibuli do průsvitna (asi 5 minut).
- Přidejte koření a sůl a nechte pražit asi půl minuty.
- Vmíchejte kokosové mléko a rajčatový protlak a fakt to pořádně rozmíchejte, protlak bude klást odpor.
- Přiveďte k varu a nechte dusit a probublávat, tak 5 minut, jen do velmi decentního zhoustnutí.
- Přidejte květák a duste dalších 10-15 minut, aby trochu nasákl chutě z omáčky.
- Hotovo, tradá!
Původní recept z Jessica in the Kitchen, upraven jen velmi málo. Je to fakt bezva.