
Z tvarohového těsta se nedělá jenom rugelach, dá se z něj dělat spousta věcí. Je to taková domácí varianta listového těsta, protože taky decentně lístkuje a je dost tučné a křehké. Dá se z něj udělat výborný štrůdl (z tvarohového těsta dělávala štrůdl moje prababička, tudíž je to objektivně nejlepší těsto na štrůdl).
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g změklého másla dle vašeho výběru (příště zkusím nahradit nějakým bezvodým tukem, myslím, že by to taky fungovalo. s kokosovým olejem to moc nefunguje, protože v podstatě nemá tu “měkkou” fázi, je buď tuhý, nebo tekutý)
- 250 g hedvábného tofu (jestli máte jinak velké balení a bojíte se, že by přebývalo, tak celý recept naškálujte podle něj – poměr je 1:1:1)
- špetka soli
- náplň (já ho dělala s citronovou marmeládou a marcipánem, tradičně se dělá s vlašskými ořechy nebo čokoládou, ale dá se naplnit v podstatě čímkoliv)
- Smíchejte suroviny na těsto o pokojové teplotě a vypracujte z nich hladké těsto. Doporučuju nechat tofu co nejvíc odkapat, jinak budete muset přidávat mouku, protože tam bude moc vody.
- Těsto zabalte do krabičky nebo do fólie nebo do čehokoliv a dejte ho aspoň na hodinu nebo dvě odležet do lednice.
- Těsto rozdělte na 4 části a postupně z každé vyválejte tenký kruh. Na ten dejte náplň a pak kruh rozkrojte na dvanáct dílků. Od kraje doprostřed pak dílky srolujte, aby vznikly malé rohlíčky.
- Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 25 minut (kontrolujte od 20!). Pokud se vám rohlíčky nevejdou na jeden plech (asi nevejdou), tak zbytek zatím dejte do ledničky, ať na teple moc nezměknou.
