Indický květák na nemásle

Včera jsem ho vařila poprvé a dneska už sem přidávám recept. Jídlo, co člověka fakt potěší.

Na květák

  • 1/2 lžičky garam masala (já jsem teda použila tandoori masalu, která se mi válela v kredenci už nestydatě dlouho)
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • špetka chili
  • 1/4 lžičky kari koření (vřele doporučuju kari s tygříkem od Sonnentoru)
  • středně velký květák, rozebraný na kousky
  • 2 lžíce kokosového mléka (normálně ho odeberte z té plechovky, co přijde do omáčky)
  • 1 lžíce kokosového oleje

Na omáčku

  • 1 1/2 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce garam masaly
  • větší špetka chili
  • čerstvě mletý pepř dle vašeho odborného odhadu
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička soli
  • 1 plechovka kokosového mléka o objemu 400 ml
  • 170 g rajčatového protlaku
  • štáva z jedné limetky (to je asi 1 lžíce a já na ni včera úspěšně zapomněla)
  1. Smíchejte všechny ingredience na květák mimo kokosového oleje a nechte marinovat aspoň čtvrt hodiny, ale čím dýl, tím líp.
  2. Rozehřejte olej na pánvi na velký plamen. Pak přidejte květák a opečte ze všech stran, což bude trvat 5 – 10 minut. Vraťte ho zpátky do misky.
  3. Zahřejte zbytek oleje a osmažte na něm cibuli do průsvitna (asi 5 minut).
  4. Přidejte koření a sůl a nechte pražit asi půl minuty.
  5. Vmíchejte kokosové mléko a rajčatový protlak a fakt to pořádně rozmíchejte, protlak bude klást odpor.
  6. Přiveďte k varu a nechte dusit a probublávat, tak 5 minut, jen do velmi decentního zhoustnutí.
  7. Přidejte květák a duste dalších 10-15 minut, aby trochu nasákl chutě z omáčky.
  8. Hotovo, tradá!

Původní recept z Jessica in the Kitchen, upraven jen velmi málo. Je to fakt bezva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *